Alien | | .
Nur Fazira Zainol.








Super NFZ.
Sunday, December 30, 2012
Resepi Kek Aiskrim Oreo



Assalamualaikum sebagai pembuka bicara pada hari nie..
Sementelah sekian lama aku sibuk berfacebooking bertwittering ...
Kini aku kembali berblogging .. Yg faham cerna , yg tak faham buat dunno jelah erkk ..
Ok,today I would like to share some of my easy recipe ..
Let me show how to make the easy Ice cream Oreo Cake .. :)
Let me start now ..
 Bahan-bahan : 
  • Hershey's Syrup Chocolate 
  • Snickers (ini sebagai tambahan sahaja..)
  • Oreo (adik aku silap beli cream-O..but sama ja pun rasa..) -3bungkus
  • Ais krim coklat (vanila pun boleh.)  1.5L
  • Loyang loose base
  • Plastik plain (macam org nak bungkus nasi lemak tuu..nak dijadikan sebagai pelapik kat dlm loyang..)
Ok,sekarang tengok dalam gambar sikit ...



Cara-cara :

  • Isi ais krim ke dalam mangkuk besar .. gaul pakai spatula ...
  • Susun Oreo pada sisi loyang -tak perlu pisahkan oreo yg melekat (keliling loyang) 
  • Putarkan,pisahkan oreo dan letak pada bahagian base .. (*boleh refer video kat youtube.)
  • Balik semua kat ais krim yg dah di isi dalam mangkuk tadi,ambik oreo satu plastik (*lagi banyak lagi sedap) hancurkan sampai jadi molekul yg kecik2 ... Lepas tu isi dalam mangkok ais krim dan gaul2 ..
  • Habuk oreo yg dihancurkan tadi hendaklah disimpan suku untuk tabur kat atas ais krim nanti ..
  • Ok,lepas tu gunakan 4 Snickers yg standard size .. 2 snickers di hiris nipis2 dan masukkan dalam adunan ais krim oreo tadi..gaul sampai sebati..Baki lagi 2 snickers hiris dan cincangkan sampai jadi dadu ..
  • Masukkan adunan ais krim oreo snicker tadi kedalam loyang ...
  • Taburkan Snickers yg dicincang kat atas ..
  • Splashkan syrup coklat kat atas adunan tadi .. (isi sikit sahaja dulu.)
  • Masukkan dalam peti sejuk biar sampai beku..Maybe dalam 2 jam..
  • Lepas 2 jam , keluarkan ais krim dari peti sejuk ... Dan splashkan syrup coklat buat kali kedua .. nak sedap boleh buh banyak .. Tapi kalau banyak sangat nanti katut pahit ..
  • Dan masukkan semula kedalam peti sejuk biar selama 6jam . (lebih pun takpa sebab takut ais tak cukup keras,kita potong nanti tak cantik..)
  • Keluarkan .. potong sedia di nikmati :)

Untuk cara lain , swiss roll boleh dijadikan sebagai base ..
Aku guna 3 kotak swiss roll untuk bikin base pada kek tersebut ..
Kek yg kedua baru aku pakai swiss roll gambar tak dapat di upload sebab kek itu akan dikeluarkan dari loyang pada petang ini sebab itu khas utk birthday my granny ..
Hope menjadi la yer .. Kita kena bijak untuk olah resepi ...

Hah,sebelum terlupa .. Ada orang tanya aku berapa harga nak jual untuk sebijik kek ..
Kalau aku , aku akan total harga semua barang yg aku beli ..
Tapi yg syrup tuh satu botol jangan pulak nak kira harga satu botol .. Just agak2 jaa ..
Ok,kalau kek yg aku buat nie , kalau nak jual aku kira dalam RM35 sebab aku pakai barang yg agak tinggi modal .. Contoh Snickers , AisKrim, Syrup coklat ...
Kalau nak murah senang ja , pakai ja ais krim yg RM4 lebih yg tak sedap tuu .. (*gila jahat)
Pastu beli syrup coklat yg murah yg rasanya agak pahit sikit ..
Tak perlu isi Snickers tapi isi coklat rice/cokalt urai ..

Aku tak kisah modal tinggi .. Asalkan aku makan , aku rasa puas hati dengan handmade aku ..
Tak perlu kedekut kalau nak makan ..
Sebab tu kalau boleh aku nak isi sebanyak mungkin oreo dan snickers kat dalam aku punya kek nie .. :)

The End for today :)

0 comment (s)

Old / New